اثربخشي گياهپالايي علف وتيور (Vetiver) در مديريت كيفي منابع آب تاييد شد
اثربخشي گياهپالايي علف وتيور (Vetiver ) در مديريت كيفي منابع آب توسط كارشناسان مركز تحقيقات آب و فاضلاب موسسه تحقيقات آب مورد بررسي و تاييد قرار گرفت.
به گزارش روابط عمومي موسسه تحقيقات آب، دكتر عباس اكبرزاده مدير مركز تحقيقات آب و فاضلاب موسسه با اعلام اين خبر گفت: طي پژوهشي كه در 6 ماهه نخست سال جاري در مركز تحقيقات آب و فاضلاب موسسه تحقيقات آب انجام شد، محققين اين مركز توانايي گياه وتيور در حذف مواد مغذي (تركيبات نيتروژن و فسفر) را از پساب شهري و سنتزي مورد بررسي قرار داده و كارآمدي آن را تاييد نمودند.
وي با اشاره به نحوه عملكرد اين گياه بيان كرد: گياه وتيور حاوي ريشههاي عميق و متراكمي بوده كه نه تنها موجب تثبيت خاك سواحل رودخانهها، درهها و سراشيبيها ميشود، بلكه قابليت جذب بالايي براي مواد آلاينده نيز از خود نشان ميدهد.
دكتر اكبرزاده درخصوص جنبههاي كاربردي اين گياه در صنعت آب كشور، اظهار داشت: گياه مذكور ميتواند به عنوان واحد تصفيه تكميلي به ويژه در مناطق روستايي براي شركتهاي آب و فاضلاب مورد استفاده قرار گيرد. همچنين با قابليت كشت به صورت شناور در مخازن سدها و يا كاشت آن در بالادست مخزن سدها ميتواند به نحو مطلوبي امكان پيشگيري از تغذيه گرايي در درياچههاي پشت سدها را براي شركتهاي آب منطقهاي فراهم آورد.
وي با مورد توجه قراردادن مشكلات موجود در سدهاي كشور و تاثير استفاده از رويكردهاي نويني از اين دست در حل اين مشكلات گفت: امروزه منابع آب سطحي و درياچههاي پشت سدها در كشور از نظر كيفي با مشكل اساسي مواجه ميباشند و پديده تغذيهگرايي و رشد جلبكها افزايش چشمگيري يافته است. اين معضل به طور كلي از تخليه بيرويه پسابهاي مختلف شهري، صنعتي و كشاورزي نشات گرفته و از ورود تركيبات ازت و فسفر به اين منابع ناشي ميشود.
عضو هيات علمي موسسه تحقيقات آب افزود: تصفيهخانههاي فاضلاب شهري و صنعتي موجود در كشور به دليل محدوديتهاي مالي، فني و بهرهبرداري، به ندرت توانايي حذف مناسب اين تركيبات را از محيط آبي دارند. همچنين كنترل مناسبي پيرامون نحوه تخليه زهابهاي كشاورزي كه به صورت غيرنقطهاي وارد منابع آب پذيرنده ميشود و يا پالايش آنها كه حاوي منابع غني از ازت و فسفر ميباشند نيز صورت نميپذيرد.
وي باتوجه به بررسيهاي انجام شده در زمينه سازگاري گياه وتيور با شرايط آب و هوايي ايران اظهار داشت: در بررسيهاي انجام شده در مقياس پايلوت و در شرايط تغذيه از پساب شهري و سنتزي مشخص گرديد كه اين گياه با شرايط آب و هوايي ايران سازگار بوده و ميتواند غلظت تركيبات نيتروژن و فسفر كل از محيط آبي را به ترتيب تا 50 و 92 درصد كاهش دهد. اين درحالي است كه استفاده از آن به تخصص بالايي در زمينه بهرهبرداري نياز ندارد و كم هزينه بوده و هيچگونه اثر ثانويه زيست محيطي نيز به جا نميگذارد.
وي خاطرنشان ساخت: بهمنظور معرفي بيشتر اين گياه، بررسي قابليتها و كاربريهاي آن در زمينههاي مختلف و ارائه نتايج مطالعات انجام شده، مركز تحقيقات آب و فاضلاب با همكاري شركت مهندسي آب و فاضلاب كشور، درصدد است تا در پاييز سال جاري كارگاهي يك روزه با حضور كارشناسان مربوطه از شركتهاي آب و فاضلاب و آبمنطقهاي برگزار نمايد.